Reguli de calatorie... cu cainele in avion

Category calatorii

Deja nu mai e o noutate ca si cainii pot calatori cu avionul, alaturi de stapanii lor. Exista cateva reguli de urmat insa, pe care orice proprietar de animal trebuie sa le indeplineasca inainte de a face rezervarea pentru biletele de avion.
Un numar de companii low-cost accepta animale la bordul avionului, asa ca aceasta grija poate fi taiata de pe lista. Inainte de toate, insa, stapanul trebuie sa se asigure ca a urmat cele trei reguli esentiale impuse de legislatia europeana pentru transportul animalelor :
- vaccin antirabic valabil
- transponder (cip) electronic sau tatuaj lizibil pentru identificarea cainelui
- pasaport pentru animale de companie eliberat de medicul veterinar.
Fiecare tara are propriile reguli in aceasta privinta, astfel:
- Irlanda, Malta, Suedia si Regatul Unit: test suplimentar care sa confirme ca vaccinul antirabic a fost eficient; in plus, poate fi necesar un tratament impotriva capuselor si teniei
-tari din afara UE, ca: Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elvetia si Statul Vatican -statutul in ceea ce priveste rabia este acelasi cu cel din UE (si anume, se considera ca este sub control).
Lista completa a tarilor si regulile fiecareia dintre ele e cel mai bine sa fie luata de la medicul veterinar, care e la curent cu legislatia in vigoare si cu masurile ce trebuie adoptate.
Companiile de avioane impun ca zborul cu animale de companie la bord sa se desfasoare in conditii sigure si pentru pasageri, si pentru animal, existand cateva reguli stricte, usor diferite de la o companie la alta.
Astfel, British Airways transporta animale numai in regim Cargo, exceptie cainii care insotesc persoanele cu dizabilitati de vedere ; cererea trebuie facuta cu maxim 6 saptamani inaintea plecarii; animalul trebuie pregatit pentru zbor: rezervare, carnet de sanatate la zi, avize de vama, cusca adecvata , microcip.
Czech Airlines,  Flybaboo, Iberia, KLM, Malev, Tarom sunt cateva companii low-cost care asigura transportul animalelor de companie cu avionul. De regula, daca greutatea totala a custii in care se transporta animlalul nu depaseste 5-8 kg ( in functie de fiecare companie aeriana), aceasta poate fi amplasata langa pasager.
Daca greutatea depaseste aceste limite, atunci companiile impun transportul in cala, in spatii amenajate pentru asemenea situatii (ventilate) sau cu restrictii in functie de perioada ( pentru a se evita supraincalzirea spatiului, ce ar putea duce la lezarea animalului).
In functie de tara de destinatie, proprietarii de animale trebuie sa se intereseze din timp asupra conditiilor de zbor, asupra regulilor si preturilor practicate de fiecare companie aeriana in parte.